Честваме Деня на река Дунав

17274
Честваме Деня на река Дунав
Снимка: БГНЕС

Всяка година на 29 юни отбелязваме международния Ден на река Дунав, който е празник за една по-безопасна и чиста река като резултат от партньорството на всички придунавски страни.

Независимо от различните ни националности, културa и история, всички ние имаме една отговорност – да защитаваме този ценен природен ресурс и да го развиваме рационално. Провеждането на събития, свързани с Деня на р. Дунав имат за цел да насочват нашето внимание към разумното използване и защитаването на реката, растителните и животинските й видове и как да си сътрудничим в името на общата кауза.

Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на р. Дунав" (ИАППД) напомня за Деня на реката, която e не само фактор с важна стратегическа и икономическа роля, но и природно богатство, около което се заражда и развива обществен живот.

Още римляните са се препитавали от Дунава, полагали са грижи за охрана и стопанисване. След това режимът на корабоплаването и поддържането на корабоплавателния път е обект на редица международни нормативни актове.

През 1949 г. влиза в сила Конвенцията за режима на корабоплаване по река Дунав, съгласно която всички дунавски държави се задължават да поддържат своите участъци в плавателно състояние.

На 29 юни всеки ще има възможност да посети сградата на ИАППД и да получи стикер, с който да изразим нашата загриженост и отношение към нашата река.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com