Европейски ден на езиците

44882
Европейски ден на езиците

Всяка година на 26 септември се отбелязва Европейският ден на езиците. Той е обявен за такъв от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която бе обявена за Европейска година на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа.

Основни цели на Европейския ден на езиците е да осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици и разнообрази обхвата на изучаваните езици, за да повиши нивото на многоезичност и междукултурно рабирателство, както и да популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа и да насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст.

Ще учим чужди езици чрез специално хапче

Изучаването на чужди езици никога не е било проста задача, въпреки че са направени множество опити за улесняването на този процес. Изоб...

Днес за стандартен минимум се смята владеенето на поне два чужди езика, тъй като това е пътят към взаимното разбирателство между страните.

Учените все още не могат с точност да отговорят защо изучаването на чужди езици за е едни хора е по-лесно, а за други – не толкова. Мнозина смятат, че за това може би съществува генетична предразположеност и дори талант.

Европейския ден на езиците може да се празнува пълноправно от всички жители на Европа, независимо от това на какъв език говорят.

Езиковата картина на Европа съществено се обогати от втората половина на XX век, когато след масовата икономическа и политическа миграция започва да се чува речта на много народи.

В Германия е забележимо присъствието на турски език, а в Швеция и Франция – на арабски. По последни данни в Лондон живеят носителите на 336 езика.

Загубите за Европа ще достигнат 100 млрд. долара заради руските санкции

До 100 млрд долара ще достигнат идните години загубите на Европа заради санкциите срещу Русия, а Еврокомисията не може да ги компенси...

Често, обаче напливът на мигранти от трети страни води до влошаването на автохонността на езиците на националните малцинства, тъй като имигрантите се стремят да научат най-икономически изгодния, доминиращ език, а ползват родния си само в дома си.

Така напр., напливът на мигранти в Ирландия косвено способства за упадъка на ирландския език за сметка на английския, а във Финландия – шведския за сметка на финския.

Независимо от общата пропаганда за изучаване на езика икономическата и политическата реалност са в разрез с поощряващите декларации. Така напр. Каталуния успя да се постигне подобряване на знанията на каталонски език, с цената на строги административни мерки.

В автономната област може да се учи висше образование на английски, но не и на испански, макар това да е официалният език на цялата територия на Испания.

 

Китай обмисля ограничаване на компютрите за ученици и студенти

Професорът от Пекинския педагогически университет Ван Цзянмин предложи да се забрани на учениците да използват компютри за писане на до...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Св. апостол и евангелист Марк
Св. апостол и евангелист Марк

На 25 април 2024 г. църквата почита Св. евангелист Марк. Левит Св. евангелист Марк, който се наричал още и Йоан, е един от седемдесетте апостоли...