Почитаме героите - парашутисти от Българската армия

43710
Почитаме героите - парашутисти от Българската армия
Снимка: Thinkstock

В София и Пловдив военнослужещите от Сухопътните войски ще отбележат на 17 октомври Деня на парашутиста от Българската армия (18 октомври) и 70 години от първия боен полет на парашутната дружина във Втората световна война.

В памет на героите – парашутисти от 10:00 часа ще се проведе церемония по поднасянето на цветя и венци пред "Алеята на парашутиста" в Централните софийски гробища и пред паметника на героите-парашутисти на площад "Народно събрание" в София от 12:30 часа.

Националният военноисторически музей обявява конкурс „Имена за малките герои“

Специална изненада за всички свои малки приятели е подготвил Националният военноисторически музей. В началото на новата 2014 година ще ...

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев ще участва в отбелязването на Деня на парашутиста и празник на 68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив. Той ще се срещне с командването на бригадата и личния състав. В рамките на посещението генерал-майор Боцев ще се срещне и с ветерани-парашутисти.

Пред параклиса "Свети Йоан Рилски Чудотворец", на територията на военното формирование, ще бъде отдадена почит пред паметната плоча на военнослужещите от бригадата, загинали при изпълнение на воинския си дълг.

По време на празника е организиран статичен показ на бойна техника и въоръжение.

18 октомври е определен за празник на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На този ден през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви, дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки дори себе си, за да оцелеят другарите им. За проявения героизъм и саможертва, целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в майка България със заповед на Командващия Първа Българска армия в "Алеята на парашутиста" в централните Софийски гробища.

Св. мъченици Карп и Папила

Светите мъченици Карп и Папила живели в края на втория и първата половина на третия век. Родили се в Пергам, град в Мала Азия. Още от ...

През годините след Втората световна война българските военни спортисти създават школа по високо спортно майсторство и постигат световни успехи в парашутизма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com