Световният ден на първата помощ: И възрастните са част от обществото

6215
Световният ден на първата помощ: И възрастните са част от обществото
Снимка: Actualno

По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, вече 15 години всяка втора събота на месец септември се отбелязва Световният ден на първата помощ. На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволците и гражданите, обучени да оказват първа помощ и спасили човешки живот при различни инциденти, припомнят от БЧК.

Тази година денят е посветен на тема: „Първата помощ и застаряващото население“. Идеята е да се създаде позитивно мнение за хората над 65 години и да се припознаят като важен ресурс за обществото. Целта е да се насърчават хората над 65 години да се развиват, да се подсили тяхната устойчивост и капацитет, за да бъдат независими, промотирайки тяхното социално включване в обществото като действащи лица, не само като бенефициенти. Опитът на БЧК показва, че те могат да бъдат превърнати от хора, търсещи подкрепа, в такива, които предоставят подкрепа.

Сливането на спешни центрове в София се прави, за да се вземат европари?

Има съмнение, че сливането на спешните центрове между София-град и София-област е направено с определени лобистки цели в навечерието на...

Хората повече или по-малко са уязвими, но независимо от възрастта са в състояние да се обучат да оказват първа помощ. Посланието „Бъди герой! Спаси живот. Първата помощ е за всички, навсякъде!“ остава актуално и тази година. Не са необходими супер сили, за да бъдеш герой. Възрастните хора могат да бъдат герои и да подкрепят своите приятели, внуци и обществото в редица ситуации.

Тази година Световният ден съвпада с провеждането на Двадесет и третия Национален конкурс “Пътен полицай на годината -2015“, който се организира от отдел „Пътна полиция“ при ГД “Охранителна полиция“ на МВР. Състезанието ще се проведе в Кюстендил от 11 до 13 септември 2015 г. Традиционно експерти на БЧК ще проведат теоретичния и практическия изпит по първа помощ на участниците и ще осигурят награди за най-добре представилите се.

В навечерието на новата учебна година областните организации на БЧК ще организират различни прояви - публични демонстрации по първа помощ, обучениия по първа помощ, детски конкурси за рисунка на тема “Детска пътна безопасност“ и др. Всички те имат за цел да превърнат този ден в значимо национално събитие за повишаване на обществената осведоменост за значението на първата помощ при спасяването на човешкия живот.

Столичната организация на БЧК ще отбележи Световния ден на 12 септември 2015 г. от 10.30 часа с празник в Борисовата градина (площада пред бюст-паметника на Христо Ботев).

Москов: Когато имаш само цел без почтеност, нищо не върви

"Това не е някакво действие, изолирано, това е предложение на правителството за Реформаторския блок е категорично неприемливо - парлам...

Точно в 12.00 ч. участниците в събитието по места ще се хванат за ръце и ще образуват традиционната за този ден спасителна верига на първата помощ.

Каним ви да се присъедините към празничните прояви по повод Световния ден на първата помощ на 12 септември 2015 г. (събота).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com